25 Mart 2012 Pazar

Prison Break


Prison BreakABD yapımı bir aksiyon dizisi. Hikâye ise Paul Scheuring tarafından ortaya atılmış ve FOX şirketi tarafından 2005 yılında dizi hayatına adım atmıştır.
Dizinin başrollerinde Wentworth MillerDominic PurcellSarah Wayne CalliesAmaury Nolasco yer alır. Yaklaşık 42 ülkede yayınlanan 22 bölümlük ilk sezon, ABD'de 29 Ağustos 2005 tarihinde Fox kanalında gösterilmeye başlanmıştır, Türkiye'de CNBC-e kanalı tarafından yayınlanmıştır. Sezon finali Türkiye'de 15 Mayıs 2006 tarihinde yayınlanan dizinin ikinci sezonu, 1 Mart 2007 tarihinde CNBC-e ekranlarına geri dönmüştür. Aynı sezon, 26 Temmuz2007 tarihinde Sona bölümü ile sona ermiştir. 3. sezon 17 Eylül 2007'de başlamış ve 22 bölüm çekileceği planlanmasına rağmen Amerikan Senaryo Yazarları Birliği'nin grevinden dolayı sadece 13 bölüm çekilebilmiştir. Bugüne kadar 3 sezon boyunca toplam 57 bölüm yayınlanmıştır. 4. sezon ise Amerika'da 1 Eylül 2008'de başlamış ve 1 Aralık itibariyle 12. bölümü yayınlanmıştır. 4. sezonun finali aynı zamanda dizinin finali olacağı açıklanmıştır. 15 Mayıs 2009 itibariyle dizi final bölümü ile ekranlara veda etmiştir.4.Sezon Final bölümündeki şaşırtıcı sonu açıklamak için yapımcılar tarafından 2 özel bölümlük DVD çıkarılmıştır.Adı ise Prison Break:The Final Break ismiyle satışa sunulmuştur.
Dizi, 9 Haziran 2009 tarihinde ilk bölümünden itibaren Star TV kanalında Büyük Kaçış adıyla Türkçe dublaj ile gösterime girmiştir. Michael Scofield'i Murat Şen, Lincoln Burrows'u Erol Eren seslendirmiştir.Türkiye'de büyük bir ilgi görmüştür.

1. sezon [değiştir]

Bu sezon suçsuz yere idama mahkum edilen Lincoln Burrows'un, kardeşi Michael Scofield tarafından hapishaneden kaçırılmasyla sona erer.Michael abisini hapisten kurtarmak için sahte bir suç işleyip kendisini abisiyle aynı hapishaneye attırır.Hapishane Chicago,IL de bulunan Fox River eyalet hapishanesidir. Michael aynı zamanda inşaat mühendisidir.Dizide zekiliğiyle dikkat çeken Michael hapishanenin planını sırtına ve kollarına dövmeletir.Ve bu dövmeler sayesinde bazen aksamalar yaşasa da planlarını gerçekleştirip abisini hapishaneden kaçırır.

2. sezon [değiştir]

Bu sezon kaçıştan 8 saat sonrasıyla başlar.Brad Bellick isimli gardiyan onları yakalamak ve ödülü almak için mahkumların peşine düşer.Federal Ajan Alex Mahone da kaçakların peşindedir; ancak The Company(Şirket) için çalışmakta olup kaçakları öldürmek istemektedir.Kaçaklar hapishanede D.B Cooper tarafından yerini öğrendikleri 5 milyon doları bulmak için adeta yarışırlar.Para bulunur ve T-Bag tarafından kaçırılır.Ancak T-Bag parayı fazla koruyamaz ve yine kaptırır ve koşuşturmaca bu şekilde devam eder.Mahkumlarımız aynı zamanda kaçmakla da uğraştıklarından Panama ya kaçarlar ve orada yakalanıp Sona Hapishanesine tıkılırlar.

3. sezon [değiştir]

Bu bölüm Micheal ve T-Bag, kaçtıkları Panamada Sona Hapishanesinde Başlar Bu Hapishanede Kurallar Farklıdır.Bu Hapishanede Gardiyan Bulunmaz Askerler Çevrededir.Mahkumlar Gardiyanları Rehine Olarak Aldıkları İçin Askerler Hapishanenin Çevresinde Tel Örgüler Çekip Etrafını Çevirmişlerdir.Sona Tam Anlamıyla Cehennemdir,Luchero'nun Adalet Sistemi Geçerlidir.Biriyle Anlaşmazlığınız Varsa Onla Düelloya çıkıp Biri Ölene Kadar Dövüşürler.Micheal Scofield Kaçma Planları Yaparken Askerlerin Eski bir hapsihane olan sonadan dışarı çıkmaya değil tellerin içindeki bir fareyi bile anında farkedip vurduğunu görür.Scofieldin bir görevi vardır, abisinin oğlu şirketin elindedir ve ondan sonadan birini kaçırmasını isterler.Sonadan Kaçarlar Ve Sonrasında 4.sezon başlar.En Zevkle İzleyeceğiniz Sezondur...

4. sezon [değiştir]

Scofield'ın Sara'nın ölmediğini öğrenmesiyle başlar ve 22 bölüm sürer,prison break the final break ( Son Kaçış ) filmiyle biter...

Oyuncular ve karakterler [değiştir]

OyuncuKarakterSezonBölüm Sayısı
Wentworth MillerMichael Scofield1-2-3-479
Dominic PurcellLincoln "Linc" Burrows1-2-3-479
Sarah Wayne CalliesDoktor Sara Tancredi1-2-3-479
Robin TunneyVeronica Donovan1-223
Paul AdelsteinAjan Paul Kellerman1-2-446
Robert KnepperTheodore "T-Bag" Bagwell1-2-3-479
Amaury NolascoFernando Sucre1-2-3-479
William FichtnerAjan Alexander Mahone2-3-457
Rockmond DunbarBenjamin Miles "C-Note" Franklin1-2-440
Chris VanceJames Whistler3-414
Peter StormareJohn Abruzzi1-220
Wade WilliamsYüzbaşı Brad Bellick1-2-3-467
Marshall AllmanLincoln 'LJ' Burrows, Jr.1-2-344
Danay GarciaSofia Lugo3-415
Robert WisdomLechero313
Jodi Lyn O'KeefeGretchen Morgan3-435
James Hiroyuki LiaoRoland Glenn47
Michael RapaportAjan Don Self422

Ödüller [değiştir]

Kazandıkları ödüller [değiştir]

  • 2006 People's Choice Award
    • Favorite New TV Drama
  • 2006 American Latino Media Arts Awards

Adaylıkları [değiştir]

  • 2008 American Latino Media Arts Awards
    • Televizyon Drama Dalında En iyi Çıkış Yapan Aktor- Amaury Nolasco
  • 2007 Motion Picture Sound Editors, USA
    • Televizyon Dizilerinde En İyi Ses Düzenlemesi - Ramin Djawadi
  • 2006 Eddie Award
    • Best Edited One-Hour Series for Commercial Television - Mark Helfrich (Pilot bölümü)
  • 2006 Television Critics Association Award
    • En İyi Yeni TV Dizisi
  • 2006 Emmy Ödülleri
    • Outstanding Main Title Theme Music - Ramin Djawadi

kaynak: wikipedia





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder